Publicaties
De publicaties bieden inzicht en waardevolle kennis over regelbeheersing. Ze zijn geschreven door vooraanstaande experts en dragen bij aan de ontwikkeling en vooruitgang van het bijbehorende vakgebied.
Doorontwikkelingen en voortschrijdend inzicht in Wetsanalyse
In 2021 is het boek Wetsanalyse voor een werkbare uitvoering van wetgeving met ICT van Anouschka Ausems, Mariette Lokin en John Bulles gepubliceerd. In een behoorlijk aantal praktijktoepassingen is Wetsanalyse, zoals beschreven in Wetsanalyse 2021, uitgetest. De voornaamste conclusies van die praktijktoepassingen, doorontwikkeling en voortschrijdend inzicht vormen het onderwerp van dit document.
On the design of enterprise ontology-driven software development
Enterprise agility depends, largely, on software adaptability. This thesis investigates how to develop enterprise software that is flexible by nature and supports its end-users in their requirements, without sacrificing development speed or traceability.
Wendbaar wetgeven: De wetgever als systeembeheerder
Uitvoeringsorganisaties van de rijksoverheid zetten op grote schaal ICT in voor een effectieve en efficiënte uitvoering van wetgeving. De massaliteit van hun uitvoeringspraktijk maakt ICT onmisbaar. De vertaling van wettelijke regels die zij moeten uitvoeren naar specificaties voor ICT-systemen is een ingewikkeld en vaak moeizaam proces, mede omdat juristen en ICT-ontwerpers elkaars taal en wereld niet delen. De dissertatie beschrijft een aanpak om de vertaling van wetgeving naar ICT te ondersteunen. Het bestaat uit een taalmodel, een wetgevingsvocabulaire en toepassing van de techniek van linked data om de betekenis van wetgeving te duiden. Daarnaast worden op basis van analyse van agile werkwijzen uit de systeem- en softwareontwikkeling, voorstellen gedaan om tot een multidisciplinaire en iteratieve werkwijze te komen in het ambtelijke en parlementaire wetgevingsproces. Dit alles met het oog op het realiseren van wendbare wetgeving, die wendbare wetsuitvoering ondersteunt en de wetgever in staat stelt zijn rol van systeembeheerder optimaal te vervullen.
Geautomatiseerde ketenbesluiten & rechtsbescherming: Een onderzoek naar de praktijk van geautomatiseerde ketenbesluiten over een financieel belang in relatie tot rechtsbescherming.
Te weinig bescherming voor burgers bij het nemen van computerbesluiten door de overheid. De overheid gebruikt computers voor het nemen van besluiten. Het gaat bijvoorbeeld om het verlenen van kinderbijslag, AOW, toeslagen, het opleggen van motorrijtuigenbelasting of de aanslag inkomstenbelasting. Vaak gaat het om besluiten die te maken hebben met geld. Een ander kenmerk is dat de overheidsinstanties hiervoor elkaars gegevens gebruikt. Het zijn processen die vaak pas opvallen als er iets fout gaat. Wat gebeurt er nu eigenlijk precies bij geautomatiseerde besluiten en wat betekent deze praktijk voor de burger die te maken krijgt met zo’n besluit? Is het nog voldoende dat hij in bezwaar kan gaan tegen het besluit en daarna naar de rechter kan stappen? Daarover gaat dit onderzoek. De probleemstelling van het onderzoek luidt: ‘Welke invloed hebben geautomatiseerde ketenbesluiten over een financieel belang op de rechtsbescherming voor burgers?’