Overzicht

Onderzoek naar regels als code methoden

Publicatiedatum 12 april 2024 om 07:35
Onderzoek naar regels als code methoden

Photo by AltumCode on Unsplash

Introductie

Regels als Code1 (RaC) is een trend waarbij officiële wet- en regelgeving wordt geïnterpreteerd of gedefinieerd en gepubliceerd in een vorm die voor machines kan worden gebruikt, met als doel aspecten als naleving en consistentie in de dienstverlening aan burgers te verbeteren. Bij het helpen van mensen met deze diensten is het belangrijk dat ze uitlegbaar zijn en dat alle inhoud consistent en herleidbaar is naar hoe de samenleving hiermee officieel op een fijnmazige manier heeft ingestemd.

In dit artikel wordt een beoordelingskader voorgesteld om een reeks huidige RaC-oplossingen te beoordelen met het oog op de zogenaamde persoonlijke regelgevingsassistent (PRA)-toepassing als voorbeeldbouwsteen die gebruik maakt van RaC-modellen. Geen van de geëvalueerde oplossingen in dit artikel lijkt op zichzelf levensvatbaar voor een dergelijke PRA, maar de oplossingen zijn meer complementair dan volledige alternatieven voor elkaar. Wat mogelijkheden aangeeft voor nieuwe of verbeterde standaarden om deze oplossingen te combineren, zodat ze in combinatie bruikbaar zijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de evaluatie in dit document beperkt is. Dit document is bedoeld om een discussie op gang te brengen over wat nodig is en hoe RaC dienovereenkomstig kan worden beoordeeld, en om enkele innovatieve ideeën rond RaC te introduceren en te delen binnen de context van het EU GovTech4All-traject waarbij Digicampus betrokken is.

Lees het volledige artikel hier.


Footnotes

  1. As a primer on this topic we refer to the paper published by the OECD-OPSI : Mohun, J. and A. Roberts (2020), "Cracking the code: Rulemaking for humans and machines", OECD Working Papers on Public Governance, No. 42, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/3afe6ba5-en.

Categorie: Methode

Deel deze pagina